Вие сте тук: Home > Рошковци > Какво е Грууминг? Как да се грижим за кучето? 5-те основни нужди на всяко куче

Какво е Грууминг? Как да се грижим за кучето? 5-те основни нужди на всяко куче

Какво е груумингът, как да се грижим за кучето си и основните пет нужди на всяко куче.

Към груумингът или иначе казано всички процедури по поддържане на добрия външен вид на вашето куче, се включват разресване на козината, изрязването на ноктите, къпане, почистване на уши, очи и подстригването. Също като при хората, кучетата се нуждаят от поддръжка за да изглеждат и да се чувстват най-добре. За щастие, кучетата не трябва да се къпят толкова често, колкото хората, но трябва да се научат банята и въобще всички процедури да се изпълняват по график. Като цяло грууминга при кучетата зависи от породата на кучето и типа косъм. Ако кучето ви е с проблемна кожа или чувствителни уши, очи и нокти, следвайте инструкциите на вашия ветеринарен лекар по отношение оформянето на вашето куче. Също така е важно да се използват подходящите инструменти и медикаменти за оформяне.
 
Ето основните съвети за запомняне.
 
1. Разресване на козината
Повечето кучета се наслаждават при ресането с четка, а също това е и изключително важен момент в който се засилва връзката стопанин-куче, защото именно в такива ситуации вашият верен приятел е с напълно отпуснато съзнание и отдаден в ръцете ви. Трябва да показвате с енергията си, че то може да ви се довери!
Относно продължителността на разресване, всичко зависи от типа козина. Изберете правилните инструменти и следвайте указанията.
-Дългокосместите породи кучета обикновено изискват ежедневно четкане за предотвратяване на образуване на пластове и заплитания по козината.
-Кучета със средно дълга козина пък са по-малко податливи към сплъстявания и при тях условието е да се решат най-малко веднъж седмично.
-При късокосместите кучета обикновено интервала може да бъде сведен до веднъж месечно разресване на козината.
Естествено това са насоки, независимо от типа козина, можете да разресвате кучето ежедневно – особено ако то се радва :-)
По-честото изчеткване по време на смяната на козината при преминаване от един сезон в друг ще помогне за по-приятното изживяване, както за кучето така и за вас.
 
2. Изрязването на ноктите
Относно това колко често и как трябва да се изрязват ноктите на едно куче, отговора е зависи. Зависи от големината, породата, колко често и къде се разхожда кучето. Ако никога не сте опитвали да изрязвате ноктите на кучето, най-добре първият път да бъде оставен за професионалист, защото именно в ситуация на подрязване на ноктите има най-голяма вероятност кучето ви да се отврати и за напред тази иначе рутинна процедура да се превърне в изключително сложна. Повечето кучета след неправилно изпълнение на изрязването на ноктите, започват да имат нетърпимост, ако някои държи техните лапи, от страх да не бъдат изложени отново на познатата им от последния път болка, когато ноктите са били изрязани твърде късо.
За да не изпита кучето ви отвращение към изрязването на ноктите, заради неправилно извършена манипулация, оставете това на специалистите.
 
3. Време за баня
Къпането не винаги означава забавление за кучетата и собствениците. Напълно е възможно да попаднете в ситуация в която мокро куче бяга от ваната и опръсква навсякъде в къщата. За това, ако сте решили къпане вкъщи, бъдете с едно на ум! Естествено не е задължително да попаднете в описаната ситуация, кучето ви може да не харесва да бъде къпано, но да бъде послушно и лесно да се управлява.
Научете как да къпете кучето си правилно и изживяването да е приятно и положително за Вас и Вашето куче.
Нормалното за кучетата е да се къпят веднъж на две седмици или месечно. Никога не използвайте нормален сапун и шампоан за хора, а купувайте само такива предназначени за кучета. В зависимост от състоянието на кожата на вашето куче и козината, ни попитайте за най-подходящите продукти които да използвате.
 
4. Почистване на уши
Ушите на вашето куче могат да бъдат убежище за бактерии и дрожди, ако не се поддържат чисти. При някои кучета може през целия им живот, да не се сблъскат с ушни проблеми и само рутинното почистване на ухото по време на баня да е достатъчна мярка. Други кучета имат по-сложни хронични заболявания на ушите и при тях се изискват многократни ежедневни почиствания. Ушните проблеми често могат да бъдат предречени по генетиката на едно куче. За кучета с клепнали, увиснали уши или дълга козина в областта, може да се каже, че са по-предразположени към ушни проблеми. Много проблеми с ушите са и знак за алергии. Ако в ушите на кучето се образуват излишни парчета или лоши миризми, Вашия ветеринарен лекар вероятно ще предпише специални почистващи ушите медикаменти. Ако ушите на вашето куче са относително здрави, можете да продължите правилните грижи по този начин.
 
5. Подстригване
Подстригването на кучето особено за породи като Пудел, Ши Цу при които козината расте изключително бързо и се нуждаят от подстригване на всеки 2-4 седмици, най-добре да оставите тази задача на добър груумър, въпреки че много от собствениците са в състояние да научат някои основни похвати в подстригването и да поддържат основни типа прически. Ако се интересувате от кучешките прически и искате да изкарате професионален курс за грууминг, можете да се свържете с нас.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Коментарите по тази публикация са забранени.

Top