Вие сте тук: Home > Рошковци > Къпане на куче. Няколко съвета, които да улеснят къпането на кучето

Къпане на куче. Няколко съвета, които да улеснят къпането на кучето

Къпане на куче. Основни съвети които ще улеснят справянето ви с къпането на кучето!

Преди да започнете къпането на кучето си, има няколко неща, които трябва да направите за да се подготвите. Правилната подготовка ще направи процеса по-лесен за вас и вашето куче!

1. Изберете мястото
Във ваната обикновено е най-лесно да се изкъпе едно куче, въпреки че много малките кучета могат да се къпят й в мивката под чешмата :-) Ако ще използвате вашата вана вкъщи и то за по-голямо куче, бъдете готови за сигурно натоварване върху гърба и коленете ви, след дълго продължилата баня. Тук идва друга опция, а именно да оставите цялата отговорност на специалист в областта, докато вие пиете кафе, повече вижте ТУК. Ако пък решите да къпете кучето си навън на двора, не забравяйте, че студената вода не е забавна за повечето кучета.

2. Пригответе продуктите които ще използвате
Ако сте платили на специалисти които да се погрижат за кучето ви, няма да трябва да си купувате четки, кърпи, шампоани, балсами и т.н. Ето пък какво ще ви е нужно, ако сте решили да изкъпете кучето си вие, у дома. Бъдете сигурни, че сте се снабдили с всичко необходимо преди започване на банята, за да не се налага по средата на къпането да тичате до магазина :-)
-Абсорбиращи кърпи. Плажните кърпи работят добре за по-големите кучета.
-Шампоан и балсам – трябва да бъдат предназначени за кучета. В никакъв случая сапун. Продуктите, които съдържат естествени съставки, често са най-добрите.
-Четки и гребени – изберете подходящите според типа козина на кучето ви.
-Постелка за предотвратяване от подхлъзване, ако е необходимо.
-Престилка и/или стари дрехи – със сигурност ще се намокрите :-)

Съвет: Срешете и свалете старата козина на кучето си, преди да е започнала банята. Не забравяйте да отстраните всички кабели, електроуреди и всякакви излишни предмети, направете средата безопасна.

3. Започнете с намокряне на кучето
Накиснете кучето си от главата до петите с хладка вода с помощта на душа. Винаги тествайте температурата на водата върху ръката си, преди да започнете да мокрите вашето куче. Бъдете внимателни със струята вода около очите и вътрешната част на ушите на кучето. Много кучета са с водоустойчива козина, така че пълното намокряне обикновено отнема доста повече време отколкото при куче с къс косъм.

Съвет: Кучето ви инстинктивно ще иска да се изтръска от водата. Поддържането на главата с ръка ще помогне за предотвратяване на това.

4. Нанасяне на шампоан

Нанесете шампоан върху козината на кучето. Избягвайте очите, муцунката и гениталната област. Използвайте от шампоана достатъчно количество, за да създадете пяна. Нанасяйте по-малки дози от шампоана, за да се избегне използването на прекалено много ненужно количество.

5. Втрийте шампоана и масажирайте
Разтрийте, изтъркайте и масажирайте кучето си в продължение на няколко минути. Можете да използвате пръстите си, точно както правите с шампоана върху собствената ви коса. Кучето ви действително ще се наслади на тази част. Не забравяйте да почистите краката на кучето също. В идеалния случай, кучето трябва да седи с шампоана за 10-15 минути преди да изплакнете.

Съвет: Можете също да използвате гумена четка с малки издатини, направени специално за къпане на кучета. Тя осигурява допълнително масаж за вашето куче и още по-голяма доза наслада от къпането.

6. Изплакване на кучето
Отново с хладка вода започнете да обливате кучето, като се избягват пак зоните около очите и ушите. Щателно изплакнете всичкия шампоан от козината на вашето куче. Много е важно да премахнете всички остатъци от шампоан по вашето куче!

Съвет: Не забравяйте да изплакнете краката и всички кожни гънки по вашето куче.

7. Изсушаване на кучето
Първо се отдръпнете и нека кучето направи няколко добри разклащания, само да се изтръска от водата. След това подсушете с кърпа козината на кучето си. Има и трик при който поставяте кърпа на земята и кучето само отива да се търка в нея. Не всички кучета го правят инстинктивно, но опитайте :-)
Ако се налага да изсушавате кучето със сешоар направете го внимателно и намерете точната граница в която кучето да не бъде под напрежение от шума и топлината на горещия въздух. След като кучето е напълно изсъхнало, минете го пак с гребена за да получи перфектен външен вид.

Важно! Опитайте се кучето ви да не излиза навън, докато не изсъхне, в противен случай ще имате изцапано куче отново за без време.

Поздравления – Вие се справихте! Дайте на вашето куче лакомство и най-вероятно ще получите хубава мокра целувка в замяна. Кучето ви може да е малко изморено след всичко, затова малка дрямка може да бъде оправдана, а вие може спокойно да опънете крака и да се отпуснете също :-)

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Коментарите по тази публикация са забранени.

Top