Вие сте тук: Home > Рошковци > Алергии при котките. Възможно ли е?

Алергии при котките. Възможно ли е?

Котките също могат да бъдат алергични!

Много хора страдащи от алергия ще ви кажат какво неудобство и дискомфорт причиняват.
Но знаете ли, че котката ви също може да бъде податлива и да страда от алергии?

Алергията е свръхчувствителност към вещество, което обикновено е напълно безвредна и безобидна субстанция. Някои от най-често срещаните алергени – тези неща, които причиняват алергични реакции – са полени, прах, акари, плесени, ухапвания от насекоми, влакна, храни и пърхот. Най-честият начин за сблъсък с алергените е физическият контакт, вдишването (инхалационен) или чрез поглъщане (хранене). Контакта с тези алергени води до свръхреакция и произвеждане на антитела от имунната система с цел атака над чуждите тела. Алергиите се показват като раздразнения по кожата, очите, дихателни проблеми или дори стомашно-чревни проблеми.
 
Алергиите могат да бъдат предавани по наследствен път, тъй като те са резултат от дисбаланс на имунната система. Тенденция да се развият алергии към нещо, е генетична черта. Когато някои от родителите е алергичен, има по-голяма вероятност за децата също да страдат от алергии. Алергиите не са лечими, но могат да бъдат контролирани чрез лечение с модерна имунотерапия или с употребата на лекарства, които лекуват симптоми, а най-простото е да се избягва дадения алерген.
 
Котките, подобно на хората, могат да страдат от алергични реакции към широка гама от алергени. В действителност изследвания показват, че около 15% от котките страдат от една или повече алергии. Изследванията показват, че срив на имунната система е причина за алергии и при котките.
 
Има четири известни причинителя на алергии при котките: контакт, бълхи, храна и вдишване. Всеки от тези причинители в общи линии се изразява еднакво при всички видове котки, като естествено и всеки причинител има някои уникални възможности за проява. Алергиите могат да проличат, ако вашата котка има сърбеж по кожата, дихателни проблеми, кихане или дори повръщане и диария, последните са възможни индикации, че котката ви има хранителна алергия.

Алергии при котките, контактни алергии най-рядко срещани, грижа за котката от рошковци.ком Контактни алергии: Контактните алергии са най-малко срещаните от четирите типа на алергии. Те водят до локално зачервяване и образувания по кожата. Причинители за контактна алергия могат да бъдат реакции след ухапване от бълха или от вида материал от което е легълцето на котето, например вълна. Ако котката е алергична към такива материи, ще има дразнене по кожата и сърбеж на контактните точки. Отстраняване на вида дразнител решава проблема. Знайте, че установяването на алергена може да изисква малко детективска работа :-)

Алергии при котките, алергии след ухапване са често срещани, грижа за котката от рошковци.ком След ухапване: Алергията след ухапване от бълхи е често срещана при котките. За неалергична котка е нормално след ухапване от бълха да изпитва само леко раздразнение в отговор на ухапването от бълхата. По различно стои ситуацията за алергичната към бълхи котка, при нея има тежък сърбеж, причинен от силното раздразнение в следствие на отделената в кожата на котката слюнка от бълхата при ухапването. Само едно малко ухапване причинява силен сърбеж от който котката може да се нарани и посредством сериозно чесане или дори надраскване, дъвчене на ухапаното място, което води до премахване на големи количества от козината. Често се срещат струпеи (наличие на корички по кожата) или отворени рани по кожата, което позволява вторичната бактериална инфекция да започне. Най-често мястото на инфекцията е над задницата (само в предната част на опашката). В допълнение, котката може да има многобройни, малки струпеи около главата и врата.
Най-сигурното лечение и защита от бълхи за алергичните домашни любимци е да бъде ограничен контакта, и да стоят далеч от всички източници на бълхи. Ето защо, строг контрол над досега с бълхите е в основата на успешното лечение. За съжаление, това не винаги е възможно в топлия и влажен климат, където новата популация на бълхи може да се излюпва на всеки 14-21 дни. Въпреки това, локалното почистване на засегнатите зони с медикаменти или други специални превантивни мерки прилагани върху вашата котка ще убият бълхите, преди те да имат шанс да отхапят от вашата котка.

инхалационни алергии при котките, вдишване на котката,най-често срещани, грижа за котката от рошковци.ком Инхалационни или посредством вдишване: Инхалационните или алергии посредством вдишване са най-често срещания причинител по който може да се засегне алергията на вашата котка. Котки могат да бъдат алергични към същите инхалационни алергени, които засягат й хората. Те включват полени, плесени, мухъл и домашен прах. Много от тези алергии се появяват сезонно, а други са с нас през цялото време, като плесента, мухълът и акарите в домашния прах. При хората вдишали някои от тези алергени, се проявяват респираторни проблеми или сенна хрема. Реакцията на котката обаче в подобни случаи, обикновено е тежък сърбеж по цялото тяло.
В действителност, най-честата причина за сърбеж при котките е инхалационната алергия. Повечето котки, страдащи от инхалационна алергия, отключват алергията си само под въздействието на няколко алергени. Ако броят на алергените е малък и са сезонен тип, то сърбежа може да продължи само няколко седмици за не повече от един или два периода от годината. Ако броят на алергени е голям или те присъстват целогодишно, котката може да има сърбеж постоянно.

Хранителна алергия при котката, хранителни алергии при котките, често срещан проблем, грижа за котката от рошковци.ком Алергия причинена от храна: Вторият най-често срещан причинител, който да повлияе на котките е хранителната алергия. Като цяло котките най-лесно могат да развият алергии към хранителни продукти, които са яли в продължение на дълго време. Алергията най-често се развива заради протеиновото съдържание в храната, например в телешкото, свинското, пилешкото или пуешкото. Хранителната алергия може да доведе и до някои вече споменати клинични признаци, например сърбеж, храносмилателни разстройства и респираторен дистрес.

 
Лечението на алергиите зависи от вида на алергията, от която котката ви страда. Както бе отбелязано, контактната алергия е най-лесна за лечение, след като се определи е необходимо просто премахване на дразнещите фактори предизвикващи я. Друго безспорно задължително условие е ограничаването на възможностите за досег с бълхи (без хотели за домашни любимци/ край на оставянето за няколко дни при роднини, който също имат домашен любимец) за вашата котка най-доброто е тя да си запази рутината и хигиената в собствения дом. Не забравяйте и редовния превантивен месечен контрол срещу паразити, ще ви помогне. Инхалационните алергии може да се наложи да бъдат третирани със стероиди, за да се контролират сезонните епидемии. Хранителните алергии могат да изискват специална диета с цел предотвратяване повторна поява.
 
Ако сте обезпокоени, че вашата котка може да страда от алергия, добре е да се подсигурите и да си уговорите среща с вашия ветеринарен лекар за преглед на който да се обсъди загрижеността ви.
 
При какъвто и въпрос/проблем да срещнете с Вашият домашен любимец,
можете винаги да разчитате на нас за компетентно решение и
моментална реакция, потърсете ни.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Коментарите по тази публикация са забранени.

Top