Вие сте тук: Home > Рошковци > Зъбите на кучето. Стоматологична грижа за кучето

Зъбите на кучето. Стоматологична грижа за кучето

Стоматологична помощ за кучето. Как да почистваме зъбите на кучето си?

Добрата новина за кучетата е, че те не са толкова податливи към образуването на кухини по зъбите, както е при нас – хората. Но въпреки общоприетото мнение, че устата на кучето е по-чиста, отколкото на човека, кучетата са също податливи да развият проблеми като наслагване на зъбен камък, плака и гингивит. Лошият дъх и жълтите зъби на кучето са най-малкото нещо за притеснение. При хората и при кучетата тези проблеми със зъбите, всъщност могат да доведат до животозастрашаващи инфекции и проблеми със сърцето, черния дроб и бъбреците.
 
Ето й няколко насоки в поддържането на добра устна хигиена на вашето куче, което ще помогне за удължаването на живота на кучето:
 
Как да почиствам зъбите на кучето си?
Ако кучето ви може да си мие зъбите само, то вие можете да се отпуснете и да минете към следващата статия :-)
За нас останалите, остава да използваме старомодната четка за зъби и да приложим стратегия. Кучето няма да дойде самó за да му измиете зъбите още от първия път, но нека поне да направим това упражнение сравнително приятно изживяване и за него, и за самите нас. Опитайте и изберете време, когато кучето е играло и се е разходило достатъчно, така то ще бъде по-склонно да стои за процедурата. Не прекалявайте първите няколко пъти. Започнете бавно и прекъснете, ако кучето ви стане прекалено развълнувано, дори и да не изчистите цялата му уста. Можете да увеличавате времето всеки ден, тъй като то постепенно ще привикне към четката и пастата. Също така можете да говорите успокоително и приятно по време на миенето и да го възнаградите след приключване с малко лакомство. Не след дълго, кучето ще започне да се радва, когато дойде време за миене на зъбите.
 
Започнете рано, когато кучето е още кутре!
Порасналите кучета могат също да бъдат научени да им се мият зъбите и да бъдат удовлетворени от това, но направи нещата по-лесни за теб, като работиш с кучето си още, докато е малко пупи :-)
 
Как да изберем правилната паста за зъби за кучето?
Това е много важно. Знайте, че не можете да използвате човешката паста за зъби и при миенето на зъбите на вашето куче. Повечето човешки пасти за зъби съдържат флуорид, който е изключително отровен за кучета. Можете да намерите паста за зъби, формулирана за кучета в по-добрите зоомагазини. Можете да си купите също й специални четки за зъби, които ще улеснят процеса на миене.
Сухата храна, по-добрия избор от меката или консервирана храна.
Ако миенето с четка завършва с кръв, пот или сълзи, все още има техники, които можете да приложите, за да помогнете подобряването на оралното здраве на вашето куче. Хрупкавото едро смляно брашно е по-добре за зъбите на кучето, отколкото меката кучешка храна, тъй като меката храна е по-вероятно да полепне по зъбите и да причини гниене.
Дъвчене на кокали и играчки за почистване на зъбите.
Има много видове изкуствени кокали и играчки за дъвчене, които са специално предназначени за укрепване на венците и зъбите на вашето куче. Просто се уверете, че осигурявате безопасни за дъвчене предмети. Твърдите предмети могат да предизвикат счупване на зъби.
Даването на добър кокал за дъвчене ще поддържа зъбите на кучето силни и здрави, но представете си един човек, който само дъвче дъвка. Това не е ефективно средство за осигуряване на добра хигиена на зъбите и здравето като цяло. Същото се отнася и за вашето куче.
 
Кога да заведем кучето на ветеринар?
Независимо дали вече миете или тепърва ще започвате миенето на зъбите на вашето куче, то цялостния преглед отвътре на устата при ветеринарен лекар, остава задължително условие. Ако забележите някой от тези признаци на проблеми със зъбите, най-добре заведете кучето на преглед:
-лош дъх
-депресия
-разместени или липсващи зъби
-обезцветени или счупени зъби
-подутини или израстъци в устата
-необичайно и повишено слюноотделяне
-зачервяване, подуване, болка или кървене на венците
-жълто-кафяв налеп по протежението на линията на венците
-промяна в яденето или кучешки навици за дъвчене на всичко
-търкане с лапа в областта на лицето или търкане по устата
 
Колко често да водя кучето на ветеринар?
Дори и със здрави зъби, също като вас, вашето куче трябва да получава профилактичен професионален преглед през интервал шест – дванадесет месеца. По принцип ветеринарите трябва да включват преглед на зъбите при нормално посещение, но попитайте, ако те пропуснат проверката на устната кухина.
 
Стоматологичната помощ може да бъде караница между човека и кучето, но правилната поддръжка може да Ви спести много пари в дългосрочен план и да бъде дори спасител на кучето. Оставянето на произвола може да доведе до скъпо и често болезнено лечение при ветеринарния лекар.
Поддържайте устата на кучето чиста, така и вие и то ще можете да се усмихвате през цялото време :-)

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Коментарите по тази публикация са забранени.

Top